Jdi na obsah Jdi na menu

Co všechno umí-řeč těla

 

Co všechno králík umí ? - řeč těla

Ačkoli je každý zakrslý králík individuálně odlišný , přece mají všichni vrozené způsoby chování společné všem králíků . Ve své přirozenosti se může králík nejlépe vyžít , pokud se může každý den proběhnout a pokud žije dál společně ostatními králíky .

 

Přežití úťekem :

Neustálá bdělost a rychlý únik na bezpečné místo v případě hrozícího nebezpečí , taková je strategie přežití králíka divokého . Jeho nepřátelé číhají všude : ve vzduchu velcí dravý ptáci , na zemi kuny nebo i když zřídka lišky , vlci a rysi . Navíc na ně mají políčeno psi a kočky . Nepřítelem největším je však člověk , který pomocí zbraní , fretek či smrtelných virů hubí celé kolonie , protože králíky považují za škůdce . Pouze díky své enormní přizpůsobivosti , vrlké plodnosti , hbitosti a plachosti dokázali králíci do dnes přežít . I nejkrotčejší zakrslý králík v sobě uvnitř nese děditctví svých divokých předků . Teprve , když se s přirozenými způsoby chování králíka seznámíte a budete je zohledňovat při zacházení ze svým zvířetem , bude se u vás cítit bezpečně . Pokud jste ale získali zvíře vrozeně velmi plaché nebo bázlivé kvůli způsobu odchovu , musíte se smířit s tím , že jeho plnou důvěru nikdy nezískáte .

 

 

 

Zvukové projevy :

Pro přežití v přírodě museli králíci vyvinout chování maximálně tiché a nenápadné , aby nepřilákali nepřátele . Proto také domácí králíci vydávají jen málo zvuků a pokud nějaké , potom převážně v konflitních situacích nebo při aktivitách spojených s pářením . 

Pištění :

Úzkostlivý nářek , kterým se projevují mláďata například když je poprvé vyndáte z hnízda , abyste je zkontrolovali . Také mláďe položené mimo hnízdo může takhle úzkostlivě pískat .

Reptání :

Krátké a rychlé po sobě následující projevy nespokojenosti . Takhle reptá například králík vrácený po výběhu zpět do klece .

Bručení :

Nejčastěji jej vydává sameček ihned po pohlavním aktu . Někteří samečci také bručí a brblají , když si samičku namlouvají .

Pískání a vrčení :

Je vždy znamením odporu nebo agrese , po kterém může následovat rychlý útok . Tyto zvuky jsou tiché a ne vždy zřetelně rozpoznatelné .

Křik :

Signalizuje pouze smrtelnou hrůzu , například když králíka chytí dravec , když je bolestivě zraněn , anebo umírá na srdeční infarkt . Velmi plaší mladí králíci mohou hlasitě kvíkat pří nečekaném uchopení .

Silné skřípání zuby :

Většinou je spojeno s matným a kalným pohledem a celkovou apatií zvířete . Je vždy signálem velkých bolestích .

Tiché drmolení :

Při drbání a mazlení králík mele čelistmi . Je to vždy znamením spokojenosti , ale u každého zvířete se projevuje s jinou intenzitou .

Bubnování :

 Vzniká dupáním obouch zadních nohou do podlahy ( jednotlivé , nebo zdvojené údery ) . Znamená vždy rozčílení a nespokojenost . Divocí králíci dupou , aby varovali ostatní před nepřáteli .

 

 

 

Řeč těla  :

 

Panáčkování :

 Pokud králík slyší nebo vidí něco , co upoutá jeho pozornost , napřímí se a větří - jak se tomu odborně říká . Králík tím získá rozhled a může také nasávat pachy a lépe slyšet . Panáčkuje ale také proto , aby se dostal k potravě .

 

  Panáčkování

 

 

Převalování:

Znamená krajního blaha a spokojenosti .

 

 

 

Hrabání a škrábání :

Toto chování má různé víznamy. Může jít o vrozené hrabavé pohyby , protože králíci si vyhrabávají nory . Pohlavně vyspělí samečci a samičky v říji a období březosti mohou neklidně hrabat v podestýlce . Rozrušení samečci škrábou po zemi , když se v blízkosti objeví soupeř , často k tomu stačí jeho pach .Dominantní králíci zahrabávají nebo odhrabávají pachy svých předchůdců , aby je přehlušily vlastními . Hrabe-li váš králík předníma nohama poté , co jste ho pohladili , může to také znamenat touhu po více projevech vaší náklonosti .

 

 

 

Šťouchání čumákem :

Tak se králíci zdraví . Pokud do vás váš zakrslík strká čenichem , znamená to: Halo tady jsem chtěl bych pohladit !!

 Králíci se zdraví .

 

 

 

 

 

 Odskočení od vaší ruky :

Králík tím chce naznačit , že teď chce mít svůj klid . Pokud jeho žádosti nevyhovíte , může vás i kousnout . 

 

 

 

 

 

Olizování :

Toto chování se nazývá také sociální péčí . Zvířata , která se mají ráda , se k sobě vzájemně tulí , přibližují se ksobě hlavami a jedno druhému olizuje oblyčej . Pokud vám váš králík olizuje ruku , má vás rád a projevuje vám tím svou přízeň . Při hlazení se také může stát , že králík vám olizuje rukáv nebo polštář , protože jeho potřeba kontaktu je velmi silná .

 

 Tidle dva se mají rádi .

 

 

 

 Krátké potřesení hlavou :

 

 Když se králík příliš dlouho drží v rukou , vyčesává se nebo , stříhá . Může toto znamenat podráždění nebo projev nelibosti : Teď už toho mám akorád dost !!

 

 

 

Krčení se :

 

Zakrslýk se tiskne celým tělem k zemi , uši položené dozadu a i hlava je stažená dolů . Králík se takhle podřizuje druhému . Pokorný králík projevuje takové chování i vůči člověku . Pokud králík tímto způsobem reaguje na náhlé nebezpečí , nebo nečekaný silný zvuk , má přitom široce otevřené oči , prudce dýchá a jeho tělo působí ztuhle , pokouší se zmást tělem a předstírá že je mrtví .Buďte opatrní , když se k němu přibližujete . Králík může panicky vyskočit a pokusit si najít záchranu v úkrytu . Zůstaňte vklidu stát , potichu na zvíře mluvte a přibližujte se k němu opatrně  .                  

 

                                                                                                                                      Obrazek

 

 

 

 

 

 

Tento králík se ustrašeně tisknul k zemi .

 

 

 

 

 

Uvolněné sezení :

 

 

Uši jsou položené . Toto je klidová poloha a zvíře by jste neměli rušit .

 

 

 

 

 

Ležení na boku :

 

 

Hlava leží na zemi , nohy jsou volně natažené , oči se pomalu zavírají . Králík chce spát ( viz. foto dole ) .

 

 Odpočinek, únava Natažený pomalu usínající králík