Jdi na obsah Jdi na menu

Krmení králíčka

 

Krmení králíka

1) Co je hlavní složkou potravy

  • Seno

- je hlavní částí králičí potravy. Králík by měl mít k dispozici neustále dostatek sena - i v noci. Ve zverimexech se většinou prodává seno nevalné kvality, nažloutlé, hrubé a vůbec nevoní jako seno. Muselo jim alespoň 5x zmoknout a znovu uschnout než ho sebrali. Se senem z obchodů pro zvířata mám špatné zkušenosti. Pokud nemáte jinou možnost, věnujte výběru sena v obchodě velkou pozornost. Balení od balení se liší - záleží z jaké várky a od jakého dodavatele je. Lepší je vlastní seno, případně koupit kvalitní seno od nějakého chovatele či zemědělce. Kvalitní seno na krmení je zelené a voňavé, a králíček se na něj nadšeně vrhne (skoro všechno sní). Nekvalitní seno příliš dobře nevoní, je nažloutlé či hnědavé a ušák se do něj nijak zvlášť nehrne. Pokud ho vůbec konzumuje, tak nejméně polovina zbude a už jí nechce. Kvalitní seno je opravdu důležité! 
Může se stát, že začnete pozorovat u svého králíčka zažívací problémy (např. zanechává místo jednotlivých bobečků celé shluky bobků slepených dohromady). V takovém případě může pomoci desetidenní "senová dieta". Králíček dostává hodně kvalitního sena, vodu a jen jednou denně trošičku obilnin (třetinovou dávku oproti obvyklé).

  • Směs obilí
    např. ovesné vločky, pšeničné vločky, ječmen, pšenice, lisovaná vojtěška granule, kukuřičný šrot atp.

- králíčata když rostou, mohou dostat obilného krmení více, avšak v dospělosti by to nemělo být více než čtvrt hrnku denně, z toho polovinu dávky mu dát ráno a polovinu večer. Příliš mnoho obilného krmení jde na váhu a králík tloustne. Také mu to neprospívá na zažívání, je to příliš vydatné. Pokud budou hlavní složkou jídla dlouhodobě krmné granule, opět to může způsobit zažívací potíže (nabobtnají v trávicím ústrojí a mohou tam vytvořit chuchvalce).

  • Šťavnaté krmení
    např. tráva, zelenina, ovoce atp.

- v létě to je tráva, listy pampelišek (pokud je natrháte ve městě, dobře je omyjte), v zimě zelená petrželka, mrkev (možno podávat často), nať od mrkve, kedluben, list od květáku, bílá ředkev, listy od ředkvičky.... Králíček by každý den měl dostat kousek zeleniny.

  • Pití

- čerstvou vodu by měl králíček mít k dispozici neustále. Vhodná je napáječka, protože voda se tak snadno neznečistí jako v misce, kterou si králíček navíc snadno převrhne. Pokud má králík chuť, může občas dostat navíc trochu mléka do misky. Ale je to diskutabilní a panují na to různé názory.

  • Ke hlodání
    např. větvička z ovocného stromu na broušení zubů, minerální kostku, kousek špalíku dřeva atp.

 

2) Co jen občas a v malém množství

Lístek salátu (ve větším množství škodí zažívání), kousek jablíčka nebo banánu, kousíček kapusty (jen opravdu málo a zřídka, protože způsobuje plynatost, kterou králík těžko snáší), tvrdá houska.

3) Co vyjímečně jako pamlsek pro potěšení

Kousek sušenky, oblízat víčko od jogurtu, trošku ovocného džusu, piškot, koláč a jiné sladkosti. Ačkoli mají králíci rádi sladké, neměli by dostávat sladkosti často. K dispozici na trhu je spousta pamlsků určených přímo králíčkům, takže není nutné jím dávat lidské pamlsky. Pozor na čokoládu. Pro domácí zvířátka je nebezpečná a může být i jedovatá, ačkoliv čtvrt čtverečku mléčné čokolády Vašeho králíčka nezabije. Také jim škodí tuky a tučné věci. Nejen že jdou na tlouštku, ale tuky a cukry přeměněné v tuky se jim usazují v játrech a mohou jim vážně ublížit. I když se tedy rozhodnete koupit králíčkovi nějaké krmné směsi pro králíky či přímo "králíčí pamlsky", vždy si zkontrolujte množství tuku který je obsažen. Pro svoji tučnost nejsou vhodná slunečnicová semena, ačkoli se do mnoha komerčních směsí přidávají. Optimální obsah krmné směsi by měl mít 20-25% vlákniny, málo proteinů (14-15%) a kalcia <1.0%.